World Society for the Protection of Animals

Delfinarier – en delfins mardröm

Delfiner tvingas till onaturligt beteende i delfinarier. Bakom leendet lider de.

Delfiner tvingas till onaturligt beteende i delfinarier. Bakom leendet lider de.

Den ser glad ut när den simmar runt i bassängen, delfinen med den trubbiga nosen. Och den hoppar glatt genom ringen ovanför vattnet och visar upp sina konster med ett brett leende. Så upplever i varje fall de flesta turister sitt besök i en marinpark.

Verkligheten är en helt annan. Delfiner i fångenskap trivs överhuvudtaget inte. De har tränats till att utföra imponerande konster genom att belönas med godbitar. Eller genom att straffas ifall de inte utför övningarna rätt.

När föreställningen är slut lämnas delfinerna ofta åt sig själva utan möjlighet att utleva sina naturliga behov. Hade de varit i det öppna havet så hade de kunnat simma några av de 8 mil som en delfin i genomsnitt simmar dagligen. Det kan delfinerna förstås inte i en bassäng.

Förutom de dåliga platsförhållandena plågas delfiner också ofta av svidande sår, för eftersom vattnet i bassängen är för grunt är det vanligt att delfiner bränner sig i solen. Det är också vanligt med ögoninfektioner på grund av kemikalierna i vattnet, infektioner som i vissa fall leder till blindhet.

Att delfiner lider i fångenskap visar flera studier

Obducerade delfiner visar ofta tydliga tecken på magsår och stress. De dör vanligen av stressrelaterade sjukdomar eller av klorförgiftning. Faktum är att delfiner i fångenskap sällan lever i mer än fem år. I naturen lever de i upp till 30-50 år (hanar/honor).

Det intelligenta däggdjuret blir helt enkelt inte tillräckligt stimulerat i bassängens begränsade område och är tvingad att leva utan sin socialt avancerade flock. Vi bedömer att ungefär varannan delfin som flyttas från havet till delfinarier dör inom de första tre månaderna i fångenskap.

Stöd inte delfinarierna

Besök inte ett delfinarium ifall du åker på semester i t.ex. Turkiet eller i USA, där SeaWorld är en populär turistattraktion, bara för att nämna ett par länder som har delfinarier. Genom att skippa besöket stödjer du inte denna underhållningsbransch utan hjälper i stället framtidens delfiner till att få stanna kvar där de hör hemma – i havet.

>> Läs mera om delfiner i fångenskap (PDF på engelska från vår medlemsorganisation HSUS)


UN CO2 Neutralt

©WSPA | WSPA Sverige | Box 225 36 | 104 22 Stockholm | 08-617 79 70 | PlusGiro: 90 01 74-4 | Bankgiro: 900-1744 | Organisationsnr: 802447-4481 | WSPA Sverige har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll

WSPA