World Society for the Protection of Animals

Hundar och katter på turistorter

Hemlös katt på Kreta.

Hemlös katt på Kreta.

Vi har väl alla sett dem på vår semester, de utmärglade hundarna och katterna som uppehåller sig i turistområdena. En del är modiga och tigger rester under borden på restaurangerna, medan de håller sig undan från personalen som ofta jagar iväg dem. För många restauranger är djuren nämligen en plåga och som turist är det naturligt att ta djurens parti.

Men att mätta de hemlösa hundarna och katterna är enbart en kortsiktig lösning. För när turisterna reser hem så försvinner djurens största källa till mat och kamperna om matrester som slängts ut blir våldsamma. Kanske matar du en hund eller katt vid ditt hotell. Det är dock inte säkert att dina efterträdare är lika stora djurvänner och de kommer kanske att klaga till ledningen över irriterande djurbesök. Och då blir de hemlösa djuren uppfattade som en plåga.

När turisterna åker hem så svälter djuren

Som utgångspunkt är det bäst att inte hålla den negativa spiralen vid liv genom att mata hundar och katter på turistmål - bortsett ifrån om det rör sig om ett djur som har stort behov av hjälp här och nu. I stället kan du uttrycka din bekymran för djuren genom att vända dig till din resebyrå eller ledningen på det ställe du bor. Undersök redan hemifrån om det finns en lokal djurskyddsorganisation på orten, som försöker ta hand om problemet. Dem kan du eventuellt stödja ekonomiskt eller t ex med djurfoder. Dessa organisationer har i regel stort behov av hjälp. 

Ett omfattande problem

De allra flesta av världens länder har oönskade hundar och katter i gatorna. Faktum är att kring 75 % av världens hundar inte har ägare. Detta utgör ett stort arbetsområde för WSPA, som försöker ge dessa miljoner djur en bättre tillvaro genom att begränsa antalet herrelösa katter och hundar och förbättra deras livskvalitet genom bland annat sterilisering/kastrering och vaccinering.

UN CO2 Neutralt

©WSPA | WSPA Sverige | Box 225 36 | 104 22 Stockholm | 08-617 79 70 | PlusGiro: 90 01 74-4 | Bankgiro: 900-1744 | Organisationsnr: 802447-4481 | WSPA Sverige har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll

WSPA