World Society for the Protection of Animals

Utarbetade åsnor fick hjälp

Många åsnor, hästar och mulor sliter hårt utan att få tillräckligt med mat, vatten och vila

Dag efter dag transporterade de turister upp och ner för berget. Åsnorna på den grekiska ön Santorini slet i värmen utan ordentligt med vatten och vila. Idag har deras liv förbättrats väsentligt.

De kämpade sig upp till den lilla byn Thira på bergets topp och ner igen med turister på ryggen. Dag efter dag. Åsnorna på den grekiska solskensön led i värmen. Det fanns nästan inget skydd mot solen och vatten fick de bara när de kom upp till toppen och när de kommit hela vägen ner igen.

Det fanns inget system i vilka åsnor som skulle bära vilka turister. Små åsnor riskerade att få stora, fullvuxna turister på ryggen. Och det var inte alltid åsnorna som hade vilat längst som fick gå upp igen. Det blev helt enkelt den åsnan som stod närmast turisten som betalat för transporten.

Skugga, vatten, vila

Idag är förhållandena förändrade. Flera djurskyddsorganisationer har pressat myndigheterna för att åsnornas villkor ska bli bättre. WSPA är en av dem - inte minst på grund av att många bekymrade personer vänt sig till oss när de kommit hem från semestern.

En raststation har ställts upp nedanför berget så att djuren kan vila och dricka vatten i skuggan. Med tiden kommer det en likadan station på toppen av berget.

Åsneägarna har kommit överens om ett kösystem som betyder åsnorna får mera jämna pauser. Flera ägare har tagit emot nya selar och tackat ja till veterinärvård som erbjuds av organisationen The Donkey Sanctuary.

Sex yngre åsneägare kommer att få lära sig hur de ska undersöka djurens tänder och att sko hovarna - en expertis som inte funnits på ön förut.

Åsnorna kommer att bli mycket starkare och vara mera välmående när nya turister kommer för att se berget.


UN CO2 Neutralt

©WSPA | WSPA Sverige | Box 225 36 | 104 22 Stockholm | 08-617 79 70 | PlusGiro: 90 01 74-4 | Bankgiro: 900-1744 | Organisationsnr: 802447-4481 | WSPA Sverige har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll

WSPA